Winiarnia
W winnicy Marani
O naszej winiarni
Nieustanne dążenie do doskonałości naszej winiarni jest przesłaniem naszej firmy od momentu jej założenia, aż po dzień dzisiejszy.
![Image](/images/2022/06/09/marani-ready.jpg)
Winiarnia
Świeżo zebrane winogrona trafiają do winiarni, gdzie znajdują się także pomieszczenia przeznaczone do filtracji oraz stabilizacji win. W części zachodniej winiarni znajduje się pomieszczenie do fermentacji oraz dojrzewania win. Tutaj też przechowuje się beczki dębowe. Na zewnątrz, znajdują się kadzie z nierdzewnej stali przeznaczone do fermentacji i maceracji win czerwonych. W okresie zimowym, kiedy temperatury są niskie, wszystkie te kadzie są wykorzystywane do stabilizacji i przechowywania wina. We wschodniej części winiarni znajdują się pomieszczenia do butelkowania i przechowywania wina w izotermicznych kadziach z nierdzewnej stali, pozwalających kontrolować temperaturę win podczas upalnych pór roku. Niedawno ukończyliśmy budowę nowej dwupiętrowej piwnicy. Część frontowa nowego budynku to recepcja. Kolejne pomieszczenia to miejsca, gdzie czerwone i białe wino będzie dojrzewać w odpowiedniej wilgotności powietrza i stałej temperaturze. Obok nowego budynku leży stara, historyczna piwnica Marani.
Historia winiarni
![Image](/images/jch-optimize/ng/images_2023_07_11_ico__0000__warstwa-2.webp)
W bajkowej dolinie rzeki Alazani, rozciągającej się na 110 km z północnego zachodu na południowy wschód od pasma Dużego Kaukazu aż do grzbietu Cyw-Gomborskiego, znajduje się urodzajny region - Kakheti, znany ze swoich starych tradycji wyrobu wysokiej jakości win. Kakheti jest największym winiarskim regionem Gruzji: na wysokości 250 - 650 m n.p.m. leży ponad 22,5 tys. hektarów winnic, porośniętych w równej mierze białymi i czerwonymi odmianami winogron.
![Image](/images/jch-optimize/ng/images_2023_07_11_ico__0001__warstwa-3.webp)
Region ten historycznie dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie.
![Image](/images/jch-optimize/ng/images_2023_07_11_ico__0002__warstwa-4.webp)
Od ponad 100 lat łączymy innowacje technologiczne z tradycyjnymi metodami kachetyńskiego wyrobu win. Dzięki temu znaleźliśmy klucz do serc najbardziej wymagających smakoszy na całym świecie. Nasze wina reprezentują charakter i różnorodność gruzińskich win, czerpiąc wszystko co najlepsze wśród wielu odmian lokalnych winorośli.
Winnice
Szczególnym powodem do dumy Telawskiej Piwnicy Win są nasze historyczne winnice w KONDOLI. Wielki bibliograf Wachuszti Batoniszwili, w swojej książce „Życie Gruzji”, opublikowanej w 1742 roku, wspominał o winoroślach z Kondoli jako źródle szlachetnych win. Od trzech stuleci stanowią one wzorzec jakości, oferując wszystko co najlepsze w regionie Kakheti.
Dominują tutaj aluwialne, gliniasto-kamieniste grunty osadzone na wapiennej skale. Klimat panuje tu zmienny - od wilgotnego podzwrotnikowego do kontynentalnego. Jest on uwarunkowany przez wpływ gór Wielkiego Kaukazu z lewego brzegu rzeki Alazani oraz łańcucha gór Cyw-Gombori. Zimne powietrze spływające z lodowców Kaukazu do doliny kształtuje mikroklimat otoczenia, który sprzyja uprawie winorośli. Duże różnice temperatur między dniem a nocą zapewniają idealne warunki dla dojrzewania winogron.
Dominują tutaj aluwialne, gliniasto-kamieniste grunty osadzone na wapiennej skale. Klimat panuje tu zmienny - od wilgotnego podzwrotnikowego do kontynentalnego. Jest on uwarunkowany przez wpływ gór Wielkiego Kaukazu z lewego brzegu rzeki Alazani oraz łańcucha gór Cyw-Gombori. Zimne powietrze spływające z lodowców Kaukazu do doliny kształtuje mikroklimat otoczenia, który sprzyja uprawie winorośli. Duże różnice temperatur między dniem a nocą zapewniają idealne warunki dla dojrzewania winogron.
70% z 240 hektarów winnic KONDOLI przeznaczone jest na uprawę czerwonych winogron. W winnicy KONDOLI uprawiane są przede wszystkim autochtoniczne gruzińskie odmiany takie jak: Saperavi, Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi, Aleksandreuli. Niewielki obszar upraw poświęcony jest również międzynarodowym odmianom, np. Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Chardonnay, Riesling.
W drugiej winnicy (30,5 ha), znajdującej się w samym sercu słynnego mikroregionu «Kindzmarauli», na lewym brzegu rzeki Alazani, posadzone zostało wyłącznie Saperavi. Jeszcze jedną niewielką winnicę posiadamy w mikroregionie Napareuli.
Forma przycinania winorośli jest tradycyjna dla regionu Kakheti, jest to dwuramienna forma Guyota i kordon poziomy. Gęstość sadzenia winorośli wynosi 2400-3400 krzewów na hektar. Wydajność zbiorów nie przekracza 9 ton z hektara dla standardowych win.
W drugiej winnicy (30,5 ha), znajdującej się w samym sercu słynnego mikroregionu «Kindzmarauli», na lewym brzegu rzeki Alazani, posadzone zostało wyłącznie Saperavi. Jeszcze jedną niewielką winnicę posiadamy w mikroregionie Napareuli.
Forma przycinania winorośli jest tradycyjna dla regionu Kakheti, jest to dwuramienna forma Guyota i kordon poziomy. Gęstość sadzenia winorośli wynosi 2400-3400 krzewów na hektar. Wydajność zbiorów nie przekracza 9 ton z hektara dla standardowych win.