Dokąd teraz? >> ASORTYMENT >> STRONA STARTOWA >> A może do GRUZJI ?

Satrapezo SAPERAVI

KUP teraz

Region winiarski: KAKHETI
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino wyselekcjonowane, limitowane
Odmiany: Saperavi 100%
Pochodzenie winogron: Parcela SAPERAVI S01 w winnicy Kondoli
Urodzaj:  4-5 t/ha
Typ wina: Wytrawne rocznikowe czerwone
Potencjał dojrzewania: Dekady
Produkowana ilość: 6000 butelek o poj. 0,75 l oraz 300 butelek o poj. 1,5 l
Opakowanie: 6 butelek o poj. 0,75 l w kartonie lub pojedyncze kartony dla butelek o poj. 0,75 l i 1,5 l.

Degustacja

Kolor: Głęboki czerwony kolor
Aromat: Intensywne aromaty owoców leśnych – tarnina jeżyny, borówki, owocu czarnego bzu.
Smak: Wyraziście zaakcentowane taniny, ale nie agresywne, a także mokre drewno, przypalona kawa, gorzka czekolada, jeżyny. Korzenno-pikantny finał.

Winifikacja

Krzewy winogron z wybranej parceli o oznaczeniu SAPERAVI S01, w winnicach Kondoli zostały pozbawione owoców, by ograniczyć zbiory do 4-5 ton z hektara a tym samym podnieść jakość oraz walory smakowe późniejszego wina. Pod koniec września, dojrzałe winogrona są ręcznie zbierane do małych skrzynek i ręcznie przesortowane w naszej winiarni. Po oddzieleniu od szypułek jagody zostały delikatnie zmiażdżone i umieszczone w tradycyjnych gruzińskich glinianych amforach zwanych „KVEVRI" o pojemności 1000-3500 l, zakopanych w glinianej podłodze winiarni. Fermentacja przebiega na naturalnych drożdżach znajdujących się na skórkach owoców w temperaturze 22°C, dość niskiej dla czerwonych winogron. Przez cały proces fermentacji, wszystkie procedury były przeprowadzone ręcznie, w ten sposób mechaniczny nacisk na skórki winogron został ograniczony do minimum, co zapewnia łagodne przenikanie się aromatów i tanin ze skórek owoców. Po długiej, 20-25 dniowej maceracji, wino było zlane znad osadu i wlane do tradycyjnych 225 l beczek dębowych celem dalszego dojrzewania przez 24 miesięcy. Następnie wino zostało rozlane bez filtracji do butelek gdzie dojrzewa przez 6 miesięcy.

Nota 

SATRAPEZO SAPERAVI wytwarza się w KVEVRI, w glinianych amforach zakopanych w ziemi w tradycyjnej winiarni, z zastosowaniem starogruzińskich metod biorących swoje początki 6000 lat temu.
W naszej starej winicy, starannie zebrane, najwyższej jakości grona odmiany mtsvane zostały tradycyjną gruzińską metodą toczone i poddane fermentacji na skórkach w glinianych amforach. Dojrzewało przez 24 miesiące w nowych beczkach z dębu francuskiego. Wino o pięknych i złożonych aromatach wanilii, dębu i dojrzałych owoców leśnych. W smaku przyjemne, pełne i zaokrąglone z przyjemnie rozpuszczonymi taninami. posiada ogromny potencjał do leżakowania a jego jakość polepsza się na przestrzeni dekad.
Podawać do dań mięsnych oraz serów.

Nagrody

Rocznik - Konkurs - Kraj - Nagroda
2013 - IWC, 2016 - England, London - Bronze
2013 - Mundus Vini Summer Tasting , 2016 - Neustadt an der Weinstraße, Germany - Gold
2013 - SAKURA - Japan Women's WA, 2017 - Japan - Gold
2013 - Black Sea Region Wines and Spirits Contest, 2016 - Batumi, Georgia - Gold
2012 - Decanter WWA, 2016 - England, London - Silver
2012 - SAKURA - Japan Women's WA, 2016 - Japan - Silver
2008 - IWC, 2014 - England, London - Bronze
2008 - IWSC, 2014 - England, London - Bronze
2006 - Decanter WWA, 2014 - England, London - Bronze
2006 - IWC, 2014 - England, London - Commended
2006 - Intervin, 2009 - Canada - Silver
2006 - IWSC, 2014 - England, London - Silver
2006 - IWSC, 2014 - England, London - Silver
2006 - ENOEXPO, 2009 - Poland - Silver
2004 - Cradle of Wine - National Competition of Georgian Wines, 2008 - Chamber of Commerce of Georgia - Silver
2004 - IWSC, 2008 - England, London - Gold
2004 - IWC, 2008 - England, London - Bronze
2004 - IWC, 2007 - England, London - Commended
2004 - Decanter WWA, 2007 - England, London - Commended

Tab heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis quam in risus pulvinar ultrices eget non sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae proin accumsan odio.

Możesz nas mieć
w swojej ofercie!

Jeśli posiadają Państwo własny sklep specjalistyczny,
lub prowadzą restaurację i chcieliby Państwo rozpocząć z nami współpracę
prosimy o kontakt.

Nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Państwem.

Marani 1915 Sp. z o.o.

Oficjalne przedstawicielstwo j.s.c. "Telavi Wine Cellar"

ul. Wąwozowa 23 lok. U1, 02-796 Warszawa
NIP: 5213473110 REGON: 141308036
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Numer KRS: 0000299558
Wysokość kapitału zakładowego: 50000 PLN

Zadzwoń

tel. / fax. +48 22 853 62 37
tel. kom. +48 503 154 123

ODWIEDź NAS

ul. Wąwozowa 23 lok. U1,
02-796 Warszawa

Marani