Dokąd teraz? >> ASORTYMENT >> STRONA STARTOWA >> A może do GRUZJI ?

Satrapezo ICEWINE RKATSITELI

KUP teraz

Region winiarski: KAKHETI
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino wyselekcjonowane, limitowane
Odmiany: Rkatsiteli 100%
Pochodzenie winogron: Południowa parcela RKATSITELI w winnicy Kondoli
Urodzaj:  7-8 t/ha
Typ wina: Słodkie rocznikowe białe
Potencjał dojrzewania: Podczas dojrzewania nabywa aromaty miodu i dżemu
Produkowana ilość: 7000 butelek o poj. 0,375 l
Opakowanie: 3 butelki w kartonie
Analiza wina: Alk. 10,5%, Cukier resztkowy 220 g/l

Degustacja

Kolor: Jasno złoty z mieniącym się srebrnym odcieniem.
Aromat: Miękkie, cytrusowe i tropikalne. Wyraźnie wyczuwalne owoce (brzoskwinia, banan, cytryna, ananas).
Smak: Słodkie, miękkie, w tle odczuwalna skórka z cytryny. Zrównoważone, długie, pozostawia miłe wspomnienia.

Winifikacja

Całkowicie zamrożone winogrona Rkatsiteli (w południowych parcelach winnic Kondoli oraz wybranych starych winnicach Rkatsiteli w wiosce Ikalto w regionie Kakheti), zbierane są na początku grudnia, gdy temperatura na zewnątrz spada do - 9°C. Jako, że większość wody w owocach zamarza, ilość soku z winogron jest bardzo ograniczona przy jednoczesnej koncentracji cukru, kwasów i aromatów. Winogrona są zbierane do małych skrzynek wcześnie rano, ręcznie przesortowane w naszej winiarni i łagodnie tłoczone w prasie koszowej. Fermentacja trwa dwa miesiące w nierdzewnych stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze 16-18°C. W ten właśnie sposób powstał pierwszy gruziński ICEWINE. Następnie wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0°C przez okres sześciu miesięcy. Nieznaczna filtracja i butelkowanie kończy proces. Wino dojrzewa w butelkach przez sześć miesięcy.

Nota 

Białe słodkie wino gronowe o delikatnym aromacie ananasa, brzoskwini, nektarynek i skórki pomarańczy.
Niezwykły sok dla Icewine otrzymuje się z winogron pozostawionych na krzakach do zimy, aż temperatura osiągnie -8°C lub mniej. Przy takiej temperaturze słodki, gęsty sok w owocach oddziela się od wody, koncentruje cukier, aromatyczne związki i kwasy - pozostałe składniki zostają oddzielone w kryształach lodu. Fermentacji poddana zostaje jedynie najlepsza, drogocenna, bogata esencja szlachetnego soku.
Znakomite jako aperitif lub do deserów.
Temperatura serwowania: 8-10°C
alk. 10,0% obj. 

Nagrody

Rocznik - Konkurs - Kraj - Nagroda
2006 - IWSC, 2008 - England, London - Silver
2006 - IWC, 2008 - England, London - Commended
2006 - Decanter WWA, 2008 - England, London - Silver

Tab heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis quam in risus pulvinar ultrices eget non sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae proin accumsan odio.

Możesz nas mieć
w swojej ofercie!

Jeśli posiadają Państwo własny sklep specjalistyczny,
lub prowadzą restaurację i chcieliby Państwo rozpocząć z nami współpracę
prosimy o kontakt.

Nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Państwem.

Marani 1915 Sp. z o.o.

Oficjalne przedstawicielstwo j.s.c. "Telavi Wine Cellar"

ul. Wąwozowa 23 lok. U1, 02-796 Warszawa
NIP: 5213473110 REGON: 141308036
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Numer KRS: 0000299558
Wysokość kapitału zakładowego: 50000 PLN

Zadzwoń

tel. / fax. +48 22 853 62 37
tel. kom. +48 503 154 123

ODWIEDź NAS

ul. Wąwozowa 23 lok. U1,
02-796 Warszawa

Marani