Dokąd teraz? >> ASORTYMENT >> STRONA STARTOWA >> A może do GRUZJI ?

Satrapezo 10 Kvevri

Region winiarski: KAKHETI
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino wyselekcjonowane, limitowane
Odmiany: Rkatsiteli 100%
Pochodzenie winogron: Parcela RKATITELI SO4 w winnicy Kondoli.
Urodzaj: 4-5 t/ha
Typ wina: Wytrawne rocznikowe białe
Potencjał dojrzewania: 5 - 7 lat
Produkowana ilość: 6000 butelek o poj. 0,75 l oraz 300 butelek o poj. 1,5 l
Opakowanie: 6 butelek o poj. 0,75 l w kartonie lub pojedyncze kartony dla butelek o poj. 0,75 l i 1,5 l.

Degustacja

Kolor: Jasnosłomkowy z zielonkawym odcieniem.
Aromat: Kwiatowo-owocowy aromat podkreśla świeżość i młodość wina.
Smak: Zachowana wspaniała równowaga pomiędzy słodyczą i kwasowością. W smaku długie, pozostawia miłe wspomnienia.

Winifikacja

Krzewy winogron z wybranej parceli o oznaczeniu Rkatsiteli SO4 w winnicach Kondoli, zostały pozbawione części owoców, by zaniżyć zbiory do siedmiu ton z hektara a tym samym podnieść jakość oraz walory smakowe późniejszego wina. Pod koniec września, dojrzałe winogrona są ręcznie zbierane do małych skrzynek i ponownie sortowane w naszej winiarni. Po oddzieleniu od szypułek jagody zostały delikatnie zmiażdżone i umieszczone w 10 tradycyjnych gruzińskich glinianych amforach zwanych „KVEVRI” o pojemności 1000-3500 l, zakopanych w glinianej podłodze winiarni. Fermentacja przebiega na naturalnych drożdżach znajdujących się na skórkach owoców. Przez cały proces fermentacji, wszystkie procedury przeprowadzane były ręcznie, w ten sposób mechaniczny nacisk na skórki winogron został ograniczony do minimum, co zapewnia łagodne przenikanie się aromatów i tanin ze skórek owoców. Po długiej, 20-25 dniowej maceracji, wino było zlane znad osadu i wlane do tradycyjnych 225 l beczek dębowych celem dalszego dojrzewania (10 miesięcy). Następnie wino dojrzewa w butelkach przez 6 miesięcy.

Nota 

SATRAPEZO 10 KVEVRI Rkatsiteli wytwarza się w KVEVRI, w glinianych amforach zakopanych w ziemi w tradycyjnej winiarni, z zastosowaniem starogruzińskich metod biorących swoje początki 6000 lat temu. W naszej starej winicy, starannie zebrane, najwyższej jakości grona odmiany mtsvane zostały tradycyjną gruzińską metodą toczone i poddane fermentacji na skórkach w glinianych amforach. Dojrzewało 10 miesięcy w nowych dębowych beczkach. Wino o złotym kolorze, pięknych i złożonych aromatach kwiatów polnych, bzu, fiołka i róży.
W smaku przyjemne, pełne i zaokrąglone z aromatami brzoskwini, nektarynki i mango.
Podawać do dań z wieprzowiny, cielęciny oraz drobiu. 

Nagrody

Rocznik - Konkurs - Kraj - Nagroda
2013 - ENOEXPO, 2016 - Poland - Silver
2010 - Decanter WWA, 2013 - England, London - Bronze
2010 - ENOEXPO, 2014 - Poland - Gold
2007 - ENOEXPO, 2009 - Poland - Silver

Tab heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis quam in risus pulvinar ultrices eget non sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae proin accumsan odio.

Możesz nas mieć
w swojej ofercie!

Jeśli posiadają Państwo własny sklep specjalistyczny,
lub prowadzą restaurację i chcieliby Państwo rozpocząć z nami współpracę
prosimy o kontakt.

Nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Państwem.

Marani 1915 Sp. z o.o.

Oficjalne przedstawicielstwo j.s.c. "Telavi Wine Cellar"

ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
NIP: 5213473110 REGON: 141308036
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Numer KRS: 0000299558
Wysokość kapitału zakładowego: 50000 PLN

Zadzwoń do biura

ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
Numer tel. 22 350 94 48
tel. kom. +48 503 154 123

Sklep

Numer tel. 22 853 62 37
tel. kom. +48 509 181 014
sklep-warszawa@marani.com.pl

ODWIEDź NASZ SKLEP

ul. Wąwozowa 23 lok. U1,
02-796 Warszawa

Marani