Dokąd teraz? >> ASORTYMENT >> STRONA STARTOWA >> A może do GRUZJI ?

Marani MUSUJĄCE RÓŻOWE Półsłodkie

Region winiarski: Region KAKHETI
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Odmiany: Saperavi
Pochodzenie winogron: Zbiory w regionie Kakheti
Urodzaj: 8-10 ton/ha.
Typ wina: Musujące półsłodkie różowe
Analiza wina: Cukier resztkowy 40-55 g/l; T/A: 5-7 g/l

Degustacja

Kolor: Delikatny, lekko łososiowy.
Aromat: Poziomek, kompotu truskawkowego, żurawiny.
Smak: Owocowy, łagodny, skromny i przystępny.

Winifikacja

Winogrona Saperavi są zbierane we wczesnej fazie dojrzewania, kiedy poziom cukru w winogronach jest stosunkowo niski a całkowita kwasowość wysoka. Winogrona pozbawione są szypułek i przeniesione do specjalnych zbiorników, gdzie przechowywane są przez jakiś czas w temperaturze około 0 °C, jest to tzw. proces zimnej maceracji. Trwa on do czasu kiedy barwniki i związki aromatyczne ze skórki winogron przeniosą się do soku nadając mu jasnoróżowy odcień. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru (co zajmuje od 2 do 6 godzin) sok jest oddzielany od skórek i poddawany zostaje fermentacji w kontrolowanej temperaturze około 16-18 °C.
Po pierwszej fermentacji wino, zwane winem bazowym, odpoczywa przez pewien czas i zostaje później przeniesione do ciśnieniowych kadzi ze stali nierdzewnej. Po dodaniu do niego tzw. "liqueur de tirage" (mieszanki słodkiego soku winogronowego i drożdży), rozpoczyna się proces drugiej fermentacji. Wywołują go właśnie dodane drożdże i cukier. Efektem jest powstanie dwutlenku węgla - zbiornik fermentacyjny musi pozostać cały czas zamknięty, utrzymywany pod ciśnieniem, dzięki czemu powstały z fermentacji dwutlenek węgla zostaje zachowany w winie. Mieszankę "liqueur de tirage" komponuje się tak, aby po częściowym przerobie cukru przez drożdże, uzyskać: odpowiednią ilość dwutlenku węgla czyli właściwe ciśnienie oraz pożądaną ilość cukru resztkowego. Druga fermentacja trwa od jednego do sześciu tygodni, po czym wino dojrzewa przez 3 miesiące na drobnym osadzie drożdżowym powstałym podczas fermentacji, a następnie jest filtrowane i butelkowane.

Nota 

Aromaty poziomek, kompotu truskawkowego, żurawiny. W smaku wypada podobnie, jest lekko jabłkowe, malinowe, cukierkowe, miękkie (spodziewałbym się nieco wyższej kwasowości). Wino łagodne, skromne i przystępne, z delikatną materią owocu, zachowujące rześkość i prostotę smaku. Temperatura serwowania: 8-10°C
alk. 11,5% obj.
Podawać jako aperitif
 

Nagrody

Rocznik - Konkurs - Kraj - Nagroda
2014 - IWSC, 2016 - England, London - Bronze
2014 - Decanter WWA, 2016 - England, London - Bronze
2014 - IWC, 2016 - England, London - Commended
2014 - Black Sea Region WSC, 2016 - Batumi, Georgia - Silver
2012 - Decanter WWA, 2014 - England, London - Commended
2012 - IWC, 2014 - England, London - Commended
2012 - IWSC, 2014 - England, London - Bronze
2011 - IWC, 2013 - England, London - Commended
2011 - IWSC, 2013 - England, London - Bronze
2010 - Mundusvini, 2012 - Germany - Silver
2009 - IWC, 2011 - England, London - Commended
2009 - Decanter WWA, 2011 - England, London - Commended
2008 - IWC, 2010 - England, London - Commended
2007 - Cradle of Wine - National Competition of Georgian Wines, 2008 - Chamber of Commerce of Georgia - SOA
2007 - IWSC, 2009 - England, London - Bronze
2007 - Decanter WWA, 2009 - England, London - Commended
2007 - Decanter WWA, 2008 - England, London - Bronze
2007 - Decanter WWA, 2008 - England, London - BRONZE
2004 - Cradle of Wine - National Competition of Georgian Wines, 2006 - Chamber of Commerce of Georgia - Silver
2004 - IWC, 2005 - England, London - Bronze
2004 - Decanter WWA, 2006 - England, London - SOA

Tab heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis quam in risus pulvinar ultrices eget non sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae proin accumsan odio.

Możesz nas mieć
w swojej ofercie!

Jeśli posiadają Państwo własny sklep specjalistyczny,
lub prowadzą restaurację i chcieliby Państwo rozpocząć z nami współpracę
prosimy o kontakt.

Nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Państwem.

Marani 1915 Sp. z o.o.

Oficjalne przedstawicielstwo j.s.c. "Telavi Wine Cellar"

ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
NIP: 5213473110 REGON: 141308036
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Numer KRS: 0000299558
Wysokość kapitału zakładowego: 50000 PLN

Zadzwoń do biura

ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
Numer tel. 22 350 94 48
tel. kom. +48 503 154 123

Sklep

Numer tel. 22 853 62 37
tel. kom. +48 509 181 014
sklep-warszawa@marani.com.pl

ODWIEDź NASZ SKLEP

ul. Wąwozowa 23 lok. U1,
02-796 Warszawa

Marani