Dokąd teraz? >> ASORTYMENT >> STRONA STARTOWA >> A może do GRUZJI ?

Marani MUSUJĄCE BIAŁE WYTRAWNE (BRUT)

Region winiarski: Region KAKHETI i IMERETI
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Odmiany: Mtsvane, Kisi, Tsolikauri
Pochodzenie winogron: Zbiory w regionie Kakheti i Imereti
Urodzaj: 8-10 ton/ha.
Typ wina: Musujące wytrawne białe

Analiza wina: Cukier resztkowy 6-15 g/l; T/A: 5-7 g/l


Degustacja

Kolor: Jasnożółty, z zielonym odcieniem.
Aromat: Świeżego chleba, drożdży, bułki, gruszki, jabłka, białej porzeczki.
Smak: Bardzo owocowy, lekko drożdżowy, są też kremowe rejestry (brioszka, ciasto drożdżowe) oraz skórka z cytryny i pestki grejpfruta.

Winifikacja

Winogrona Mtsvane, Kisi i Tsolikauri są zbierane we wczesnej fazie dojrzewania, kiedy poziom cukru w winogronach jest stosunkowo niski a całkowita kwasowość wysoka. Po oddzieleniu od szypułek jagody są schładzane do temperatury 4-6°C, a następnie delikatnie tłoczone w prasie pneumatycznej o kontrolowanym nacisku. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze około 15-18 °C.
Po pierwszej fermentacji wino, zwane winem bazowym, odpoczywa przez pewien czas i zostaje później przeniesione do ciśnieniowych kadzi ze stali nierdzewnej. Po dodaniu do niego tzw. "liqueur de tirage" (mieszanki słodkiego soku winogronowego i drożdży), rozpoczyna się proces drugiej fermentacji. Wywołują go właśnie dodane drożdże i cukier, z soku winogronowego. Efektem jest powstanie dwutlenku węgla - zbiornik fermentacyjny musi pozostać cały czas zamknięty, utrzymywany pod ciśnieniem, dzięki czemu powstały z fermentacji dwutlenek węgla zostaje zachowany w winie. Druga fermentacja trwa od jednego do sześciu tygodni, aż do całkowitego rozkładu cukru, po czym wino dojrzewa przez 3 miesiące na drobnym osadzie drożdżowym powstałym podczas fermentacji, następnie jest filtrowane i butelkowane.

Nota 

Wino wartkie, pieniste - z dobrym, zachęcającym, długo utrzymującym się kożuszkiem pianki na powierzchni. W aromatach świeży chleb, drożdże, bułki, gruszka, jabłko, białą porzeczka. W ustach wino świeże, wyważone, z przyjemną owocową nutą. Jest zgrabne, krągłe, wytrawne, zaskakująco treściwe i pieniste. Ma fajny smak – bardzo owocowy, lekko drożdżowy, są też kremowe rejestry (brioszka, ciasto drożdżowe) oraz skórka z cytryny i pestki grejpfruta. Smaczne i poukładane wino.
Temperatura serwowania: 8-10°C
alk. 12,0% obj.
Podawać jako aperitif
 

Nagrody

Rocznik - Konkurs - Kraj - Nagroda
2014 - IWSC, 2016 - England, London - Bronze
2014 - Decanter WWA, 2016 - England, London - Bronze
2014 - IWC, 2016 - England, London - Commended
2014 - Black Sea Region WSC, 2016 - Batumi, Georgia - Silver
2012 - Decanter WWA, 2014 - England, London - Commended
2012 - IWC, 2014 - England, London - Commended
2012 - IWSC, 2014 - England, London - Bronze
2011 - IWC, 2013 - England, London - Commended
2011 - IWSC, 2013 - England, London - Bronze
2010 - Mundusvini, 2012 - Germany - Silver
2009 - IWC, 2011 - England, London - Commended
2009 - Decanter WWA, 2011 - England, London - Commended
2008 - IWC, 2010 - England, London - Commended
2007 - Cradle of Wine - National Competition of Georgian Wines, 2008 - Chamber of Commerce of Georgia - SOA
2007 - IWSC, 2009 - England, London - Bronze
2007 - Decanter WWA, 2009 - England, London - Commended
2007 - Decanter WWA, 2008 - England, London - Bronze
2007 - Decanter WWA, 2008 - England, London - BRONZE
2004 - Cradle of Wine - National Competition of Georgian Wines, 2006 - Chamber of Commerce of Georgia - Silver
2004 - IWC, 2005 - England, London - Bronze
2004 - Decanter WWA, 2006 - England, London - SOA

Tab heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis quam in risus pulvinar ultrices eget non sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae proin accumsan odio.

Możesz nas mieć
w swojej ofercie!

Jeśli posiadają Państwo własny sklep specjalistyczny,
lub prowadzą restaurację i chcieliby Państwo rozpocząć z nami współpracę
prosimy o kontakt.

Nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Państwem.

Marani 1915 Sp. z o.o.

Oficjalne przedstawicielstwo j.s.c. "Telavi Wine Cellar"

ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
NIP: 5213473110 REGON: 141308036
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Numer KRS: 0000299558
Wysokość kapitału zakładowego: 50000 PLN

Zadzwoń do biura

ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
Numer tel. 22 350 94 48
tel. kom. +48 503 154 123

Sklep

Numer tel. 22 853 62 37
tel. kom. +48 509 181 014
sklep-warszawa@marani.com.pl

ODWIEDź NASZ SKLEP

ul. Wąwozowa 23 lok. U1,
02-796 Warszawa

Marani