Region winiarski: KAKHETI
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino z pojedynczej winnicy producenta
Odmiany: Saperavi 50%, Merlot 50%
Pochodzenie winogron: 100% Winnice KONDOLI, północne stoki doliny Rzeki Alazani
Urodzaj: 6-7 ton/ha
Typ wina: Wytrawne rocznikowe czerwone
Potencjał dojrzewania: 6-8 lat
Analiza wina: Cukier resztkowy <4g/l; T/A: 4,5-5,5 g/l
Kolor: Ciemny, intensywny, nasycony czerwony kolor.
Aromat: Sporo lekko chropawego owocu, jeżyn, wiśni, likieru wiśniowego. Wino lekko piwniczne, o mocnym konfiturowym podbiciu z wyraźnymi tonami malin w tle.
Smak: Sporo gładkiego owocu, ale pikantno-korzenne tło dodaje mu wyrazistości. Soczyste i treściwe, łatwe w piciu. Atrakcyjne wino - może się spodobać cielistość i pełnia owocu.
Krzewy winogron z wybranych parceli o oznaczeniach Saperavi K.2001 oraz Merlot K.348, w Winnicach Kondoli w sierpniu zostały pozbawione części owoców, by ograniczyć zbiory do siedmiu ton z hektara a tym samym podnieść jakość oraz walory smakowe późniejszego wina. Pod koniec września, dojrzałe winogrona są ręcznie zbierane do małych skrzynek i ręcznie przesortowane w naszej winiarni. Po oddzieleniu od szypułek jagody są delikatnie tłoczone. Fermentacja odbywa się w otwartych, 225-litrowych beczkach. Przez cały proces fermentacji, moszcz jest mieszany ręcznie, w ten sposób mechaniczny nacisk na skórki winogron zostaje ograniczony do minimum, co zapewnia delikatne wydzielanie się tanin i substancji barwnikowych. Po długiej, 20-25 dniowej maceracji, wino jest przelewane do zamkniętych dębowych beczek celem przeprowadzenia fermentacji malolaktycznej oraz dalszego dojrzewania. Zmieszanie następuje po 6-8 miesiącach, po czym wino dojrzewa przez dalsze 12 miesięcy. Delikatna filtracja i butelkowanie kończy proces. Wino dojrzewa w butelkach przez sześć miesięcy.
Czerwone wytrawne wino o złożonym nosie, w którym dominują: czarny bez, lukrecja, wanilia oraz nuty jeżyn z odrobiną pieprzu kajeńskiego.
W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce leśne, pełne, znakomicie zrównoważone. Finał eukaliptusowo-żywiczny.
Podawać do dań z wieprzowiny, baraniny i serów.
Temperatura serwowania: 18°C
alk. 13,5% obj.
Rocznik - Konkurs - Kraj - Nagroda
2010 - Decanter WWA, 2013 - England, London - Commended
2010 - IWC, 2013 - England, London - Bronze
2010 - IWSC, 2013 - England, London - Silver
2010 - Emozioni dal Mondo, 2013 - Bergamo, Italy - GOLD
2009 - Decanter WWA, 2012 - England, London - BRONZE
2009 - IWC, 2012 - England, London - BRONZE
2009 - IWSC, 2012 - England, London - SILVER
2007 - Cradle of Wine - National Competition of Georgian Wines, 2010 - Chamber of Commerce of Georgia - Golden
2007 - IWSC, 2011 - England, London - Bronze
2007 - IWC, 2011 - England, London - Commended
2007 - Decanter WWA, 2010 - England, London - Commended
2007 - Decanter WWA, 2009 - England, London - Bronze
2007 - Decanter WWA, 2011 - England, London - Commended
2007 - Mundusvini, 2011 - Germany - GOLD
2007 - IWC, 2010 - England, London - Bronze
2007 - IWC, 2009 - England, London - Bronze
2007 - Intervin, 2009 - Canada - Bronze
2007 - IWSC, 2010 - England, London - Bronze
2007 - IWSC, 2009 - England, London - Bronze
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis quam in risus pulvinar ultrices eget non sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae proin accumsan odio.
Jeśli posiadają Państwo własny sklep specjalistyczny,
lub prowadzą restaurację i chcieliby Państwo rozpocząć z nami współpracę
prosimy o kontakt.
Nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Państwem.
e-mail: marani@marani.com.pl
ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
NIP: 5213473110 REGON: 141308036
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Numer KRS: 0000299558
Wysokość kapitału zakładowego: 50000 PLN
ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
Numer tel. 22 350 94 48
tel. kom. +48 503 154 123
Numer tel. 22 853 62 37
tel. kom. +48 509 181 014
sklep-warszawa@marani.com.pl
ul. Wąwozowa 23 lok. U1,
02-796 Warszawa