Dokąd teraz? >> ASORTYMENT >> STRONA STARTOWA >> A może do GRUZJI ?

Marani Kondoli Vineyards Sami

KUP teraz

Region winiarski: Region KAKHETI
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino z pojedynczej winnicy producenta
Odmiany: Saperavi 25%, Alexandreuli 50%, Merlot 25%
Pochodzenie winogron: 100% Winnice KONDOLI, północne stoki doliny Rzeki Alazani
Urodzaj:  6-7 t/ha
Typ wina: Wytrawne, rocznikowe, czerwone
Potencjał dojrzewania: 5-6 lat
Analiza wina: Cukier resztkowy <4 g/l; T/A: 4,5-5,5 g/l

Degustacja

Kolor: Rubinowy kolor.
Aromat: Gęste, z soczystą owocowością (wiśnie, maliny). Giętkie i dość treściwe, ale zachowuje przyjemną owocowość, lekkość.
Smak: "Chłodne", odrobine surowe, z ładnie zaakcentowanymi taninami oraz dobrą kwasowością.

Winifikacja

Krzewy winogron z wybranych parceli o oznaczeniach Saperavi, Alexandreuli oraz Merlot, w Winnicach Kondoli w sierpniu zostały pozbawione części owoców, by ograniczyć zbiory do siedmiu ton z hektara a tym samym podnieść jakość oraz walory smakowe późniejszego wina. Pod koniec września, dojrzałe wszystkie trzy (trzy po gruzińsku to Sami) szczepy winogron są ręcznie zbierane do małych skrzynek i ręcznie przesortowane w naszej winiarni. Po oddzieleniu od szypułek, jagody są delikatnie tłoczone. Fermentacja odbywa się w otwartych, 225-litrowych beczkach. Przez cały proces fermentacji, moszcz jest mieszany ręcznie, w ten sposób mechaniczny nacisk na skórki winogron zostaje ograniczony do minimum, co zapewnia delikatne wydzielanie się tanin i substancji barwnikowych. Po długiej, 20 dniowej maceracji, wino jest przelewane do zamkniętych dębowych beczek celem przeprowadzenia fermentacji malolaktycznej oraz dalszego dojrzewania (wino dojrzewa przez 12 miesięcy). Delikatna filtracja i butelkowanie kończy proces. Wino dojrzewa w butelkach w naszych piwnicach aż do sprzedaży.

Nota 

Czerwone wytrawne wino o złożonym nosie, w którym dominują: Gęste aromaty z soczystą owocowością (wiśnie, maliny). Giętkie i dość treściwe, ale zachowuje przyjemną owocowość, lekkość. W smaku "Chłodne", odrobinę surowe, z ładnie zaakcentowanymi taninami oraz dobrą kwasowością
Podawać do dań z wołowiny, dziczyzny oraz dojrzałych serów.
Temperatura serwowania 18°C. 

Nagrody

Rocznik - Konkurs - Kraj - Nagroda
2013 - SAKURA - Japan WWA, 2016 - Japan - Gold
2012 - ENOEXPO, 2016 - Poland - Silver
2009 - Decanter WWA, 2014 - England, London - Bronze
2009 - IWC, 2014 - England, London - Commended
2009 - IWSC, 2014 - England, London - Bronze

Tab heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis quam in risus pulvinar ultrices eget non sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae proin accumsan odio.

Możesz nas mieć
w swojej ofercie!

Jeśli posiadają Państwo własny sklep specjalistyczny,
lub prowadzą restaurację i chcieliby Państwo rozpocząć z nami współpracę
prosimy o kontakt.

Nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Państwem.

Marani 1915 Sp. z o.o.

Oficjalne przedstawicielstwo j.s.c. "Telavi Wine Cellar"

ul. Wąwozowa 23 lok. U1, 02-796 Warszawa
NIP: 5213473110 REGON: 141308036
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Numer KRS: 0000299558
Wysokość kapitału zakładowego: 50000 PLN

Zadzwoń

tel. / fax. +48 22 853 62 37
tel. kom. +48 503 154 123

ODWIEDź NAS

ul. Wąwozowa 23 lok. U1,
02-796 Warszawa

Marani