Dokąd teraz? >> ASORTYMENT >> STRONA STARTOWA >> A może do GRUZJI ?

Marani Kondoli Vineyards Rkatsiteli

Region winiarski: KAKHETI
Klimat: Umiarkowany, kontynentalny
Kategoria wina: Wino z pojedynczej winnicy producenta
Odmiany: Rkatsiteli 100%
Pochodzenie winogron: 100% Winnice KONDOLI, północne stoki doliny Rzeki Alazani
Urodzaj:  6-7 t/ha
Typ wina: Wytrawne, rocznikowe, białe
Potencjał dojrzewania: Podczas dojrzewania nabiera aromaty wanilii i suszonych owoców
Analiza wina: Cukier resztkowy <4 g/l; T/A: 5-6 g/l

Degustacja

Kolor: Jasno-złoty
Aromat: Wyraźne owoce: dojrzała gruszka, jabłko, pestki, pigwa oraz aromat egzotycznych kwiatów. Poza tym w tle lekko ujawniają się owoce tropikalne.
Smak: W ustach podobnie, trochę woskowe, z akcentami ziołowymi. Ma swój ciężar i ekstraktywność. Jest dobrze wyważone, dość gęste. Lekko roślinne, ma goryczkę i woskowe tło. Dość długie, z lekko ziołowym finałem, który nadaje mu charakteru. Wyraziste i intensywne.

Winifikacja

Krzewy winogron z wybranej parceli o oznaczeniu Rkatsiteli K.05 w Winnicach Kondoli w sierpniu zostały pozbawione części owoców, by ograniczyć zbiory do siedmiu ton z hektara a tym samym podnieść jakość oraz walory smakowe późniejszego wina. Pod koniec września, dojrzałe winogrona są ręcznie zbierane do małych skrzynek i ręcznie przesortowane w naszej winiarni. Po oddzieleniu od szypułek jagody są schładzane do temperatury 4 – 6°C i poddawane maceracji przez osiem godzin, następnie umieszcza się je w pneumatycznej prasie i delikatnie tłoczy. Fermentacja przy użyciu naturalnych drożdży znajdujących się na skórkach owoców, przebiega w dębowych beczkach francuskich (35% w nowych, 35% w starych) oraz w kadziach z nierdzewnej stali (30%) w celu utrzymania świeżości. Potem następuje ręczne mieszanie wina przez trwający 9 miesięcy okres dojrzewania, robi się to w celu zintegrowania jego smaku i aromatu. Następnie wino dojrzewa przez kolejne 12 miesięcy. Lekka filtracja i butelkowanie kończy proces.

Nota 

Białe wytrawne wino gronowe. Aromat kwiatów polnych i owoców. Wino okrągłe i wyraziste o długim finiszu.
Podawać ro ryb i drobiu.
Temperatura serwowania: 10-12°C
alk. 13,5% obj. 

Nagrody

Rocznik - Konkurs - Kraj - Nagroda
2012 - IWC, 2014 - England, London - Commended
2012 - IWSC, 2014 - England, London - Bronze
2011 - Decanter WWA, 2013 - England, London - Bronze
2009 - IWSC, 2011 - England, London - Bronze
2009 - IWC, 2011 - England, London - Commended
2009 - IWC, 2012 - England, London - Commended
2009 - IWSC, 2012 - England, London - BRONZE
2007 - Decanter WWA, 2010 - England, London - Commended
2007 - IWSC, 2010 - England, London - Bronze

Tab heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis quam in risus pulvinar ultrices eget non sem. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae proin accumsan odio.

Możesz nas mieć
w swojej ofercie!

Jeśli posiadają Państwo własny sklep specjalistyczny,
lub prowadzą restaurację i chcieliby Państwo rozpocząć z nami współpracę
prosimy o kontakt.

Nasz przedstawiciel skontaktuje sie z Państwem.

Marani 1915 Sp. z o.o.

Oficjalne przedstawicielstwo j.s.c. "Telavi Wine Cellar"

ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
NIP: 5213473110 REGON: 141308036
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy w Warszawie XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Numer KRS: 0000299558
Wysokość kapitału zakładowego: 50000 PLN

Zadzwoń do biura

ul. Gromadzka 1, 05-806 Sokołów (k.Warszawy)
Numer tel. 22 350 94 48
tel. kom. +48 503 154 123

Sklep

Numer tel. 22 853 62 37
tel. kom. +48 509 181 014
sklep-warszawa@marani.com.pl

ODWIEDź NASZ SKLEP

ul. Wąwozowa 23 lok. U1,
02-796 Warszawa

Marani